Cetățenii comunei sunt rugaţi să urmeze câteva reguli simple, astfel încât fiecare deșeu să ajungă în recipientul care îi este destinat.

Fiecare persoană poate contribui în acest fel la îmbunătăţirea mediului şi a condiţiilor de viaţă din comună.

  • În pubela neagră vor fi colectate deșeurile reziduale (menajere), cum ar fi: resturi alimentare (ex: carne, pește, produse lactate, zaţ de la cafea, etc.) şi alte deşeuri ce nu pot fi reciclate (ex: mucuri de țigarete, conținutul sacului de la aspirator, cenuşa de la sobe, scutece, excremente de la animale, etc.).
  • În pubela galbenă/sacul galben, vor fi colectate doar deșeurile reciclabile, golite de conţinut: hârtie și carton (cutii, ambalaje alimentare, caiete, cărți, ziare, reviste), plastic (PET-uri, folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic, flacoane de șampon, detergent) și metal (doze aluminiu, tetra pak – cutii de lapte, de tomate, sucuri, conserve, folie de aluminiu). Pentru a reduce volumul deșeurilor din pubela galbenă/sacul galben, este recomandabil ca ambalajele să fie strivite sau pliate, sticlele de plastic (PET-urile) depuse fără dop, iar produsele din tetra pak clătite în prealabil.
  • Ambalajele din sticlă (sticle și borcane) vor fi depozitate în recipiente de tip clopot, de culoare verde. Aici veţi putea depozita numai ambalaje din sticlă pentru băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice şi borcane. Este obligatoriu introducerea ambalajelor din sticlă în interiorul recipientului. Este interzis să aruncaţi în aceste recipiente de tip clopot: becuri şi neoane, parbrize şi oglinzi, sticlă de geam.
  • În mediul rural, deșeurile biodegradabile (resturi de legume sau fructe, coji de ouă, crengi, frunze, iarbă, fân, etc.) vor fi depozitate în recipiente pentru compost.

Paşii procesului de compostare sunt:

  1. Adunaţi toate deşeurile biodegradabile şi vegetale din gospodărie: resturi de fructe şi legume, coji de ouă, flori, ramuri, iarba, paie, fân, crengi. Nu uitaţi să separaţi aceste tipuri de deşeuri de alte resturi.
  2. La baza compostorului aşezaţi un strat de 10-15 cm de crengi rupte sau alte resturi din grădină.
  3. Alternaţi câte un strat de deşeuri biodegradabile cu câte un strat de sol uscat din grădină.
  4. Utilizaţi compostul finit ca şi îngrăşământ natural.
  • Deșeurile speciale (voluminoase = piese de mobilier, covoare și mochete, saltele; periculoase = baterii uzate, lacuri și vopsele, medicamente expirate, ulei uzat, diverși solvenți) vor fi colectate separat de cele reziduale și de cele reciclabile, în cadrul unor acţiuni trimestriale special organizate şi anunțate în prealabil.

Încheierea contractului pentru colectarea deşeurilor este obligatorie pentru toate gospodăriile. Neîncheierea acestuia se sancţionează conform legii, cu amenzi între 500 şi 1000 de lei.

Respectarea regulilor de colectare separată a deșeurilor reprezintă o obligație legală pentru toți cetățenii. Nerespectarea lor se poate sancționa conform legislației în vigoare şi se sancţionează cu amenzi de la 100 la 300 de lei.

Opţiuni pentru plata facturilor:

  1.  ONLINE prin CONTUL MEU:
    accesaţi www.retim.ro, secţiunea CONTUL MEU. Creaţi un cont personal, folosind elementele simple de identificare şi un card bancar.
  2. VIRAMENT BANCAR:
    puteţi efectua plata în unul dintre conturile de mai jos:
    RO54BRDE360SV07195093600BRD Timişoara;
    RO55RNCB0249013524370002BCR Timişoara;
    RO90BTRL03601202R47396XX Banca Transilvania.
  3. ROBO BRD FACTUREL
    scanând codul de bare al facturii, la orice unitate bancară BRD şi BT, care deţine un automat de plăţi.
  4. PAY POINT
    plata facturii la cel mai apropiat magazin.

INFORMAŢII, SUGESTII ŞI RECLAMAŢII:

www.retim.rowww.retim.ro
TEL: 0256 499490
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.