Primăria comunei Giroc, atrage din nou atenţia tuturor cetăţenilor, faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor.
De asemenea, nu întreprindeţi acţiuni care pot provoca aprinderea altor materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le aveţi în proprietate, cu respectarea interdicţiilor privind focul deschis.
Arderea resturilor vegetale conduce la afectarea calităţii solului şi a aerului înconjurător, la punerea în pericol a vieţilor omeneşti, contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră şi la producerea de disconfort populaţiei, în cazul fermierilor poate conduce la reducerea cuantumului subvențiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, constituie contravenție și se sancţionează cu:
- Amendă de la 7500 lei la 15000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50000 lei la 100000 lei pentru persoane juridice, conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului, pentru încălcarea obilgaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă;
- În acelaşi act normativ este menţionat că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
- Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional, în conformitate cu H.G.R. NR. 537/2007 privind stabilirea sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1000-2500 lei.
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea miriștilor și a resturilor vegetale.