Depunerea proiectelor
2 iunie 2022 - 10 iulie 2022
Validarea proiectelor
11 iulie 2022 - 12 iulie 2022
Afișarea proiectelor eligibile
13 iulie 2022
Votul proiectelor
14 iulie 2022 - 29 iulie 2022
Anunțarea proiectelor câștigătoare
30 iulie 2022
Implementarea proiectelor
31 iulie 2022 - 28 decembrie 2022
Voturi: 307
Prin votarea acestui proiect, declarați pe propria răspundere că aveți domiciliul pe raza UAT Giroc și sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul validării votului. Introduceți adresa dvs. de email pentru a vota.
 • Propus de: Turc Nicolae Mihai
 • Domiciliu/Sediu: Giroc
 • Domeniu: Cultură
 • Data depunerii: 08.07.2022

Descrierea proiectului

Crearea unui proiect multicultural amplu care sa includa:

 • Documentarea fotografica  a mai multor obiective specifice (oameni, locuri, evenimente culturale )Promovarea acestora in mediul online si offline ca valori culturale de referinta pentru viata Banatului  dar si in  cadrul unor expozitii tematice , minim doua. Documentarea presupune fotografierea si editatea artistica a intreg continutului si punerea la dispozitie pentru realizarea de articole, evenimente sau alte actiuni de imagine  care pot genera in comunitate o buna cunoastere si promovare a valorilor culturale de patrimoniu, etnografice si folclorice.
 • Documentatea videografica prezentata sub forma de episode a unor activitati/obiective culturale representative pentru viata Banatului in numar de minim 3.
  Realizarea lor presupune scenariu, productie, prezentare, text si voce.

 • Punerea in atentia publica prin mai multe actiuni treptate culturale organizate dar si in cadrul unui eveniment de tip spectacol general adresat intregii comunitati.

 • Crearea a Doua evenimente culturale in cadrul cariuia  sa  se promoveze Oameni de referinta din comunitate, traditii si obiceiuri populare din Banat, prin realizarea de expozitii fotografice , participare de mesteri populari , personaje sau organizatii culturale din comunitate care participa activ la pastrarea valorilor traditionale autentice .

  Documentarea presupune :

  - identificarea si cercetarea obiectivelor dorite pentru a face parte din programul de promovare culturala a vietii Banatului

  - selectarea obiectivelor in vederea realizarii programului :

  - Fotografierea si editatea  mai multor obiective de interes general precum:

  1.Biserica, istoric , atestare, documentare realizata intr-o prezentare in mai multe perioade ale anului.

  2.Colectia Etnografica Marius Matei documentare fotografica Dar si realizarea unei expozitii in urma documantarii. Promoveaza portul traditional banatean in cadrul unui eveniment de prezentare de costume inedit

  3.Ansamblul Ghiocelul al casei de Cultura din Giroc documentare fotografica, istoric, componenta, actiuni.

  4.Mesteri populari , creatori de costume populare, pictori, sculptori, dar si personaje emblematice din viata satului care reusesc sa pastreze vi traditii obiceiurile si graiul banatean, documentare fotografica.

 • Crearea unui eveniment Serbare/Spectacol (prin intermediul scolii si bisericii noastre) tematic dedicat copiilor, de participare activa de cunoasterea si pastrarea valorilor traditionale din Banat care sa includa purtarea costumului popular, activitati artistice precum cantece si poezie in graiului Banatean sub coordonarea  doamnei .Profesor Desanca Lalici  in cadrul unui eveniment Cultural specific de pastrare a traditiilor.

 • Activităţile extraşcolare au cel mai larg caracter interdisciplinar, oferind cele mai eficiente şi oportune modalităţi de valorificare a tradiţiilor, obiceiurilor şi datinilor populare locale şi naţionale.Patrimoniul valoric naţional trebuie îmbogăţit şi transmis din generaţie în generaţie prin procesul educaţional. Educaţia urmăreşte familiarizarea cu valorile naţionale materiale şi moral-spirituale; renaşterea, valorizarea şi perpetuarea tradiţiilor; utilizarea potenţialului educativ al datinilor şi obiceiurilor calendaristice populare; formarea conştiinţei naţionale; educarea civismului, umanismului.

 • Culegerea de retete culinare banatene vechi si documentarea lor in vedera promovarii acestora de catre persoane din vatra satului si/sau bucatari consacrati.

 • Documentarea va genera  Doua expozitii fotografice

  Una dedicata exclusiv costumului popular din zona Banatului cu sprijinul Colectiei etnografice Marius Matei. Element marcant pentru cultura generala din Banat

  si inca una dedicata conceptului general Oameni si locuri din viata satui Banatean.

  Acest proiect se doreste a lua nastere intr-o comunitate cu valori patrimonial culturale diverse si are ca scop satisfacerea nevoilor culturale comunitare, in scopul cresterii gradului de acces si participare a cetatenilor la viata culturala.
  Conservarea, protejarea, transmiterera, promovarea si punerea in valoare a culturii traditionale si a patrimoniului cultural material din Banat poate merge mai departe prin astfel de initiative de promovare .

Localizarea proiectului

Se desfasoara in Comuna Giroc si are ca scop prezentarea si promovarea valorilor traditionale Banatene prin intermediul resurselor locale existente.

Durata proiectului

Este vorba despre un amplu proiect de documentare si promovare care se va desfasura pe perioada unui an calendaristic august 2022 – iulie 2023

Beneficiarii proiectului

Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a diversității culturale a Europei și a istoriei comune; el aduce alături trecutul, prezentul și viitorul nostru. El contribuie la regenerarea comunităților și reunește persoane provenite din contexte diferite.  Tot patrimoniul national contribuie activ la plasarea Romaniei pe un loc fruntas in cultura Europeana si face din satul romanesc unul dintre cele mai originale forme de existenta .

Proiectul cultural  “ Oameni si locuri din Viata Banatului” se naste din dorinta de a participa activ la conservarea, promovarea si valorificarea intreg patrimoniului national cultural prin toate formele lui . Generatiile tinere trebuie sa cunoasca si sa participle activ printr-un program de integrare sociala la actiunile din viata satului pentru ca acesta sa poata exista din punct de vedere al identitatii culturale in forma cea mai originala. Obiceiurile, portul, graiul si traditiile culturale specifice sunt partea integranta a acestui concept.

Adevaratul beneficiar al ecestui proiect este comunitatea in care se desfasoara actiunile, adica Comuna Giroc.

în Planul comun al acestor actiuni mi-am  propus următoarele obiective:

 • dezvoltarea interesului pentru cunoaşterea, păstrarea şi transmiterea portului popular românesc, a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice poporului nostru din Banat
 • cunoaşterea  folclorului şi preţuirea acestuia ;
 • dezvoltarea sanatoasa a generatiei  in deplina concordanta cu valorile traditionale.
 • identificarea şi cunoaşterea portului popular, a tradiţiilor şi folclorului din zona noastră banat, Giroc.
 • Aducerea in atentia publica a personajelor marcante din comunitate care contribuie activ la promovarea si conservarea valorilor autentice.
 • Aducerea in atentia generala a unor abilităţi traditionale, confecţionare obiecte artizanat  etc.
 • Cunoaşterea succesiunii sărbătorilor religioase şi manifestările folclorice destinate lor.
 • Autoritatile locale vor beneficia de membrii ai comunitatii care le vor recunoaste contributia la dezvoltarea durabila a comunitatii si de aprecierea intregii comunitati pentru sustinerea valorilor originale traditionale.

Buget total proiect

89 000 lei

Detalierea bugetului

1.Cercetare si documentare fotografica a celor 7 obiective de referinta mentionate. Realizarea unei arhive de calitate pentru promovarea generala a actiunilor culturale prezente si viitoare. Realizarea si coordonarea proiectului precum si uzura echipament profesional

– 30 000 lei

2. Realizare a celor doua expozitii fotografice generate din documentarea intregului program cultural-  2 x 25 lucrari realizate professional la dimensiune mare pentru expunere afara. Costuri prezentare sub forma de eveniment (sonorizare, prezentare, infrastructura expozitie)

-22 000 lei

3. Realizarea a 3 Videouri cinematice de prezentare a obiectivelor specificate care presupun filmare , editare, scenariu, text, muzica , voce , drepturi de autor asupra elementelor folosite.

-27 000 lei

4.Costuri realizare eveniment cultural

10 000 lei

Modul în care iniţiatorul doreşte să se implice în proiect